Öğretmen Dostu Akademi̇: BORSA LİGİ

Mehpare Babaoğlan 👩‍🏫
3 min readFeb 22, 2021
GamFed Türkiye destekli Türkiye’nin İlk ve Tek Ücretsiz Gerçek Para Ödüllü Mobil Borsa Yarışması

Para, borsa, finansal okuryazarlık gibi ekonomik kavramlar adını çok duyduğumuz, kullandığımız kavramlar olsa da anlamını ve önemini fark etmediğimiz ayrı bir derinliğe sahiptir. Bu derinliği keşfe çıktığımızda, üzerinde bulunduğumuz Anadolu topraklarının uygarlık gelişimi açısından ne kadar önemli bir yeri olduğunu görmekteyiz. Tarihte ilk paranın M.Ö. VII. Yüzyılda Lidyalılar tarafından İzmir Körfezi’nin kuzeydoğusundaki Spil Dağı’nın eteklerine kurulan Manisa’ya bağlı Sardes Antik Kenti’nde basılması, dünyanın ilk borsasının Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde kurulması ve burada günümüzden tam 1750 yıl önce inşa edildiği bilinen Aizanoi binasında ilk borsacılık faaliyetlerinin temellerinin atılması, bunun en güzel örneklerindendir. Borsacılık faaliyetlerinin başladığı Aizanoi binası, enflasyonla mücadele için bazı önlemlerin alınmaya başlanmasına da tanıklık etmiştir. Milattan sonra 301 yılında Roma İmparatoru Dioeletianus’un enflasyon ile baş etmek için belirlediği fiyatları Aizanoi’nin taş bloklarında duyurduğu, taş bloklar üzerinde bulunan bu fiyatlar üzerinden alım-satım gerçekleştirildiği bilinmektedir. Yani, günümüz borsa binalarında yer alan dev fiyat ekranlarının gördüğü işlevi, o dönemlerde taş duvarlar yerine getirmiştir. Tüm bu bilgiler ışığında günümüz dünyasına bakıldığında, eğer meslek ya da ilgi alanına uygun değilse, ekonomik kavramlara bakış açısının ne kadar kısıtlı, finansal okuryazarlık düzeyinin ne kadar düşük olduğu görülmektedir. FED başkanı Ben Bernarke, “Son ekonomik krizden çıkarılacak en önemli derslerden biri de, bireylerin finansal okuryazarlığının ne kadar önemli olduğudur. Bireylerin finansal karar süreçleri geliştirdiğimizde, öğrencilere ekonomik ilkeleri öğrettiğimizde, bu onların toplumun karşı karşıya geldiği önemli konuları anlama ve karar verebilme süreçlerine yardımcı olacaktır.” diyerek finansal okuryazarlığın dünyamızdaki etkisine değinmiştir. Bilginin bu denli ulaşılabilir olduğu bir zaman diliminde, bu yüzleşme şu soruları akla getirmiştir; “Finansal okuryazarlık düzeyimizi nasıl artırabiliriz, neden finansal kavramları öğrenemiyoruz, acaba doğru öğrenme ortamlarına mı sahip değiliz?”. Bu sorulara cevap ararken, The Hanbook of Financial Literacy Baş Editörü olan Mannheim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Carmela Aprea’nın “ 21. yüzyıl koşullarında, insanların refahını artıran finansal okuryazarlık yeterliliğini kazanmasına imkan verecek öğretim ortamları oluşturulmalıdır.” sözüne cevap gibi olan BORSA LİGİ ile tanışma ve içindeki hazine BORSA LİGİ AKADEMİSİ’ ni keşif yolculuğu bir umut olmuştur. Finansal okuryazarlık düzeyini artırma gayesi ile oyunlaştırmanın gücünü birleştiren BORSA LİGİ, ücretsiz olması, gerçek para ödülü dağıtması gibi değerlerinin yanında, AKADEMİ’ nin öğretici yanıyla göz doldurmaktadır. Finansal okuryazarlık için sezgisel bir finans anlayışı gerekir hissinin yoğunca fark edildiği uygulamada, kullanıcılar kalıcı öğrenme deneyimini rozetler, puan ve liderlik tablosu ile yaşamaktadır.

BORSA LİGİ AKADEMİSİ

21. Yüzyıl becerilerine vurgu yaptığımız şu süreçte, Ulusal Finans Eğitimi ve Finansal Okuryazarlık Programı Direktörü Andrey Bokarev’in “Gelecek nesilleri 21. Yüzyılın karmaşık gerçekliği içinde etkili kararlar alan ve sorumlu tercihler yapabilen bilgi ve beceri donanımıyla yetiştirebilmek için okullardaki eğitime destek olmalı, öğretmenleri ve aileleri, çocuklar ve gençlerin finansal eğitimi konusunda cesaretlendirmeliyiz.” sözü finansal okuryazarlığın ne denli önemli olduğuna bir kere daha vurgu yapmaktadır.

Uygarlık tarihine yön verilmiş bu topraklarda, işte tam da bu noktada bugünün ve geleceğin öğretmenlerine büyük bir görev düşmektedir. Öğrencilerin öğretmenlerini ve onların okuduklarını, bilgilerini, meraklarını ne kadar çok rol model aldıkları düşünüldüğünde, öncelikle finansal okuryazarlık konusunda öğretmenlerin yeterli bilgiye sahip olması oldukça önem arz etmektedir. Hisse senedi, halka arz, piyasa değeri, finansal yönetim, finansal analiz, enflasyon, işsizlik ve istihdam gibi 58 farklı konuda eğitim içeren akademi oldukça zengin içeriğe sahiptir. Öğrenen, öğreten, kendini her alanda geliştiren öğretmenler olarak, BORSA LİGİ AKADEMİSİ’ nin bu güçlü desteğinden faydalanarak, gelecekte finansal tabloları anlama, oran analizi yapabilme, nakit akım yönetimi ve tahmin yapma becerilerine sahip finansal okuryazarlık düzeyi yüksek nesiller yetiştirmek, ülkemize katma bir değerdir.

Değer katanlardan olabilmek dileğiyle…

--

--